Czerwona herbata jako wspomaganie procesu odchudzania

Decydując się na odchudzanie i oczyszczenie całego organizmu, zazwyczaj decydujemy się na kosztowne tabletki oraz medykamenty na bazie związków chemicznych, na dłuższą metę niekoniecznie bezpieczne dla zdrowia. Okazuje się, że najskuteczniejsze w praktyce rozwiązania są także najprostsze. Czy wiedzieliście o zbawiennym wpływie czerwonej herbaty na odchudzanie? To nie jest jedyna jej zaleta. Badania naukowe przeprowadzone we Francji już jakiś czas temu dobitnie pokazały, że dzięki herbacie czerwonej aktywują się wszelkie enzymy, dzięki którym zawdzięczamy dynamiczne wytwarzanie soków pokarmowych, odpowiedzialnych za trawienie oraz hamowanie ekspansji tłuszczowej w ludzkim ciele. Dzięki składnikom zawartym w czerwonej herbacie dochodzi do perystaltyki jelit i tłuszcz przestaje się odkładać. Jeśli chcecie schudnąć, ale smak czerwonej herbaty wzbudza w Was wstręt, na pocieszenie możemy jeszcze dodać, że otyłości zapobiegać potrafią liczne gatunki herbat pu – erh, a także wiele gatunków czarnych herbat.

Samo picie herbaty to jeszcze nie wszystko

suszona czerwona herbataPicie czerwonej herbaty nie jest idealnym sposobem na utratę zbędnych kilogramów. Jej zadaniem jest całościowo wesprzeć cały proces odchudzania. Uda się on, gdy przy piciu herbaty zachowamy zdrową i bogatą w odżywcze składniki dietę. Ważny jest także wysiłek fizyczny, pomagający stracić zbędne kilogramy nieco szybciej, niż się planuje. Intensywny ruch zawsze był sprzymierzeńcem wszystkich, którym zależy na płaskich brzuchach i smukłej sylwetce. Najlepsza herbata do odchudzania ma postać listków. Herbaty w torebkach do zaparzania można odłożyć do lamusa, są one mało skuteczne, poza tym coraz częściej więcej w nich chemii, niż naturalnych składników. Liściasta herbata powinna pochodzić z jak najbardziej naturalnych upraw. Gdy odwiedzimy herbaciarnie, możemy zauważyć na niektórych herbatach charakterystyczną nalepkę ze znakiem „BIO”. Oznaczać to będzie właśnie, że mamy przed sobą herbatę w pełni naturalną. Ważne zalety czerwonej herbaty to:

  • ułatwianie pracy jelit
  • oczyszczanie ciała z substancji toksycznych
  • obniżanie cholesterolu

Szersze zainteresowanie czerwoną herbatą

Daje same korzyści. Proces parzenia czerwonej herbaty jest banalnie prosty. Do przygotowania jednej filiżanki naparu wystarczy już niecała łyżeczka herbaty. Zalewa się ją wrzątkiem i odstawia do naciągnięcia na około pięć minut. Ważne, by nie dodawać do niej cukru. Neutralizuje on wszystkie ważne dla zdrowia właściwości, po czym herbata nie ma już tak mocnego działania na poprawę naszego zdrowia. Bardzo ważnym aspektem profilaktycznym jest ochrona przed nowotworami. Składniki czerwonej herbaty:

  • walczą z rodnikami i chronią DNA przed uszkodzeniami, nowotwory zostają więc niszczone na samym początku
  • hamują rozrastanie się komórek rakowych, spowalniają rozwój nowotworu
  • niszczą chore komórki, ocalając zdrowe

Popularna Akademia Medyczna w Japonii przeprowadziła szereg szczegółowych badań nad wpływem czerwonej herbaty na ciało człowieka. Informacje są niezwykle bogate i pozytywnie budujące. W czerwonej herbacie znajdujemy zasoby dysmutazy ponadtlenkowej, zespoły polifenoli i flawonoidów. To właśnie dzięki nim zawdzięczać można ochronę przed nowotworami. Dodatkowo, badania wykazały, że czerwona herbata może jeszcze bardziej uwalniać organizmy spod wpływów toksycznych, niż warzywa i owoce razem wzięte!

Pij i zdrowiej

Badania przeprowadzone w Japonii wykazały także zbawienny wpływ czerwonej herbaty w środowiskach kobiet na co dzień zmagających się z menopauzą. Panie pijące przynajmniej dwie filiżanki czerwonej herbaty w ciągu dnia, były o połowę mniej narażone na rozwój nowotworów różnego gatunku! Czerwona herbata polecana jest także palaczom jako środek hamujący rozwój raka płuc. Oprócz tego, czerwona herbata potrafi łagodzić i walczyć z objawami:

  • raka żołądka
  • zapaleniami pęcherza moczowego
  • problemów z przełykaniem
  • przerostem prostaty

Czerwona herbata w niskich cenach
Kliknij tutaj i sprawdź!

Do tego dochodzą także właściwości o charakterze budulcowym:

  • w czerwonej herbacie znajdziemy wiele fluoru oraz wapnia, co ma ogromny wpływ na jakość naszych zębów oraz dziąseł
  • oczyszcza ciało z toksyn, dzięki czemu poprawia się wygląd skóry, włosów i paznokci
  • obniża poziom cholesterolu
  • wzmacnia układ krwionośny, hamuje rozwój miażdżycy
  • cynk zwarty w herbacie pozwala łatwiej uporać się z młodzieńczym trądzikiem
  • ochrona wątroby przed różnymi uszkodzeniami

filiżanka czerwonej herbaty

Herbata czerwona w nadmiarze

Szkodzi, tak jak i wszystko inne, dawkowane bez rozsądku. Trzeba pamiętać, że zbyt częste picie czerwonej herbaty wytrąca z organizmu żelazo, więc nie powinny jej pić osoby zmagające się na co dzień z anemią. Do tego wypłukiwać może cały szereg ważnych składników mineralnych. Jeśli kobieta w ciąży chce zacząć pić czerwoną herbatę – musi tą kwestię przedyskutować z lekarzem. O ograniczeniu spożywania czerwonej herbaty koniecznie powinny pomyśleć także kobiety i dziewczyny w czasie miesiączki oraz matki karmiące. Najlepsza gatunkowo czerwona herbata dostępna jest w markowych herbaciarniach, także w pobliżu supermarketów. Zamówić ją można także w licznych sklepach internetowych.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.