Idealne fit przepisy na grilla. Co i jak jeść, by nie przytyć?

Gdy wiosną nadchodzi sezon grillowy, na sama myśl o soczystej karkówce i kurczaku z rusztu wszystkim nam zaczyna cieknąć ślinka. A może lepiej by było sezon zacząć od nieco lżejszych rozwiązań na dania grillowe? Będzie to dobry pomysł, by odczarować wizerunek dań z grilla w masowej świadomości. Na grill przecież wrzucać można nie tylko kiełbasę, ale także warzywa, ryby. Dodatkową motywacją, by regularnie wykorzystywać fit przepisy na grilla będzie chęć jak najdłuższego zachowania zgrabnej i szczupłej sylwetki. Sezon grillowy to kalendarzowa wiosna oraz lato. W tym czasie nasze ogródki działkowe toną w świeżych warzywach. Grzechem byłoby nie wykorzystać ich do przygotowania smacznych specjałów z grilla. Dania na bazie warzyw mogą z powodzeniem funkcjonować na ruszcie w sąsiedztwie mięsnych szaszłyków, jak i osobno. Wystarczy odrobina fantazji, a można otworzyć się na zupełnie nowe połączenia smakowe! Postanowiliśmy iść za ciosem i przyjrzeć się popularnym przepisom na fit dania z grilla. Są one łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Liczymy także na to, że nasze sugestie skłonią Was do bogatych poszukiwań.

Fit przepisy na grilla – szaszłyk z łososiem

Kiedy na kolejnym spotkaniu przy grillu znajomi lub rodzina po raz kolejny proponują wielką, ociekającą tłuszczem kiełbachę lub przypominającą podeszwę obuwia, stwardniałą karkówkę – można naprawdę zapłakać z bezsilności i troski o stan swojego żołądka. Od czasu do czasu, a nawet częściej można przecież zastąpić mięso oraz kiełbasę niezwykle aromatycznym łososiem. Praktyczne fit przepisy na grilla z łososiem są banalnie proste w wykonaniu. Do przygotowania przekąski w formie szaszłyków łososiowych potrzebne nam będą:

  • świeży łosoś
  • 3 papryki w różnych kolorach, żółta, zielona oraz czerwona
  •  pomidorki koktajlowe
  • wybrane przyprawy (np. bazylia, oregano, pieprz ziołowy, sól czosnkowa, itp.)
  • kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego (najlepszy jest grecki)
  •  odrobina cukru

Paprykę wraz z łososiem kroimy na małe kawałki, które potem wraz z pomidorkami naprzemiennie nabijamy na długie wykałaczki. Przygotowane szaszłyki położyć należy na grillu. Do dania trzeba przygotować jeszcze sos. Jogurt można wymieszać z czosnkiem oraz niewielką ilością cukru. Jeśli ktoś lubi, może także na bazie koperku i jogurtu przyrządzić osobny, aromatyczny sos.

Fit przepisy na grilla – nadziewany bakłażan

Bakłażany można bez problemu kupić w każdym supermarkecie. Świetnie sprawdzają się w formie gotowanej, pieczonej lub smażonej. Z pewnością ich grillowe oblicze będzie dla wielu smakoszy sporym zaskoczeniem. Potrzebować będziemy:

  •  bakłażan
  •  słony ser feta
  •  kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego
  •  kilka ząbków czosnku
  • sól i pieprz, a także inne przyprawy do smaku

Bakłażana obieramy ze skórki, która jest dosyć twarda, po czym kroimy na duże plastry. Przygotowane plastry należy sowicie obsypać solą i odłożyć gdzieś na bok na około pół godziny. Dzięki soli bakłażan zmięknie. Przez pół godziny, jakie upłyną w oczekiwaniu na zmięknięcie bakłażana, mamy czas na przygotowanie farszu. Ser feta wraz z jogurtem oraz przyprawami ucieramy na jednolitą masę. Miękki bakłażan może trawić na rozgrzany ruszt. Gdy już się zgrilluje i będzie chłodny – możemy nanosić na kawałki przygotowany farsz i podawać specjał na talerzykach.

Fit przepisy na grilla – kurczak z warzywami

Nikogo nie zamierzamy do natychmiastowego rzucania mięsa. Nie musicie stawać się wegetarianami na żądanie. Sami wiemy, jak trudno jest czasem odmówić sobie smaku choćby najchudszego mięsa w jakiejkolwiek formie. Grillowana pierś z kurczaka będzie znakomitym pomysłem na smaczną przekąskę. Potrzebować będziemy:

  •  pierś z kurczaka
  •  pomidorki koktajlowe
  •  3 typy papryki świeżej, czerwoną, zieloną, żółtą
  •  cukinię
  • pieczarki

Pierś z kurczaka dzielimy na porcje i ubijamy na płasko. Wszystkie warzywa wraz z pieczarkami należy pokroić na mniejsze kawałki. Pierś z dołączonymi warzywami należy umieścić na folii do pieczenia i owinąć, żeby wszystko było szczelne. Na ruszt grilla wszystko powinno trafić na około 10 minut, ale warto doglądać całego procesu, bo przy intensywnym dymie danie może być gotowe nieco wcześniej. Nikt przecież nie lubi zanadto spieczonych specjałów. Do przygotowanego kurczaka pasować będzie sos czosnkowy lub pomidorowy. Odradza się jednak stosowanie wszystkiego, co ma w swoim składzie majonez.

Wybierz grill dla siebie
Kliknij i sprawdź ceny!

Fit przepisy na grilla – wyzwalacze kreatywności

Im więcej sezonowych surowców warzywnych będziemy wykorzystywali do przygotowywania pysznych dań na grilla – tym bardziej poszerzymy nasz gust smakowy. Smaczne fit przepisy na grilla wcale nie wymagają dalekiego zachodu, by znaleźć smak niebanalny, a zarazem najprostszy z możliwych. Czy próbowaliście kiedyś grillowanego sera żółtego lub tradycyjnego, górskiego oscypka? Wystarczy odrobina świeżych ziół i kilka minut kawałków sera na grillu, by mieć pyszną przekąskę do świeżych kawałków chleba lub bułki. Jest to bardzo popularne rozwiązanie grillowe u naszych południowych sąsiadów, czyli w Czechach. Jeśli już przywiążemy się do wybranych specjałów z grilla w formie bezmięsnej, możemy być pewni, że mięsna pokusa nie będzie na nas działała z tak dużą intensywnością, jak wcześniej.

Gdzie można znaleźć najpopularniejsze fit przepisy na grilla?

Internetowe blogi kulinarne są pełne przepisów na grillowane warzywa sezonowe w różnych konfiguracjach. Warto także przyjrzeć się licznym książkom kulinarnym, poruszającym tematykę grillowanych potraw i przyglądających się ich fenomenowi. Fotografie z pewnością skutecznie zachęcą do jeszcze większego eksperymentowania z daniami z grilla. Na jesień oraz zimę zawsze zostaje działanie grilla elektrycznego w domowych warunkach, ale większość potraw przygotowywanych tą metodą jednak smakuje już inaczej od tych przyrządzanych na grillu tradycyjnym.

Zostaw odpowiedź