L-arginina- właściwości, dawkowanie i wpływ na organizm

L-arginina- właściwości, dawkowanie i wpływ na organizm
5 (100%) 1 vote

L-arginina to aminokwas reklamowany jako substancja zwiększająca wydolność organizmu oraz poprawiająca zdolność do wysiłku fizycznego. Jednak badania laboratoryjne nie wykazały pozytywnego wpływu długotrwałej suplementacji L-argininą ani na poprawę wydolności organizmu ani na poprawę wyników sportowych. Zatem czy na pewno warto stosować suplementy diety z argininą? Jakie efekty można uzyskać dzięki temu aminokwasowi? Jakie skutki uboczne może powodować nadmiar argininy w organizmie? Zapraszamy do lektury naszego dzisiejszego artykułu!

Działanie L-argininy na organizm

L-arginina jest substancją towarzyszącą pierwszemu etapowi reakcji chemicznej tlenku azotu, który to ma pozytywny wpływ na ludzki organizm. Tlenek azotu powoduje między innymi, rozkurcz mięśni gładkich, dzięki czemu znacznie zmniejsza się ciśnienie krwi a co za tym idzie- ryzyko zawału. Ponadto poprawiona zostaje efektywność wysiłku fizycznego oraz zwiększa się odporność organizmu. Jeśli uważacie, że te działania to za mało aby zacząć stosować L-argininę to ma ona wpływ również na:

  • Czas gojenia się ran, oparzeń czy stłuczeń,
  • Regulację działania hormonu wzrostu,
  • Wydzielanie insuliny,
  • Ilość wolnych rodników- zmniejsza ryzyko występowania wielu chorób cywilizacyjnych, na przykład raka, ponieważ jest bardzo silnym antyoksydantem),
  • Opóźnienie procesów starzenia się skóry
  • Działa ochronnie na narządy wewnętrzne, w tym na nerki, wątrobę i układ nerwowy.
  • Pomaga usuwać amoniak z organizmu, co jest bardzo ważne u osób obciążonych znacznym wysiłkiem fizycznym.

L-arginina w pożywieniu

L-arginina występuje w pożywieniu dość powszechnie- możemy ją znaleźć wszędzie tam, gdzie występują proteiny (białko). Produkt szczególnie bogate w ten aminokwas to mleko, jogurt, sery twarogowe, mięsa (mięso drobiowe, wieprzowina, wołowina), ryby (halibut, łosoś, tuńczyk), jaja, soja, soczewica, pestki słonecznika, migdały oraz produkty zbożowe.

L-arginina w diecie sportowców

L-arginina jest reklamowana przez producentów odżywek i suplementów, jako środek poprawiający zdolność do wysiłku fizycznego oraz zwiększający syntezę białek. Ponadto producenci suplementów sugerują, że ten aminokwas znacznie przyspiesza regenerację organizmu po treningu i zwiększa przyrost masy mięśniowej.

Jednak przeprowadzone badania pokazują absolutny braku wpływu L-argininy na siłę, moc czy masę mięśniową oraz na maksymalny pobór tlenu. Wyniki badań naukowców z Tajwanu, przeprowadzonych na grupie sportowców, którzy zażywali L-argininę, dowodzą braku wpływu tego aminokwasu na masę mięśniową oraz na syntezę białek.

Badania przeprowadzone przez naukowców w latach 70 i 80 wśród osób uprawiających sporty siłowe wyraźnie wskazują na korzystny wpływ suplementacji tym aminokwasem zarówno na zwiększenie masy mięśniowej i siły mięśni, jak i na przyspieszenie regeneracji organizmu po intensywnym wysiłku fizycznym oraz zmniejszenie oznak zmęczenia. Jednak wyników tych badan nie porównano z wynikami grupy kontrolnej przyjmującej placebo. Przez to zaniechanie bardzo trudno ocenić rzeczywisty wpływ L-argininy na wyżej wymienione parametry.

Warto wspomnieć, że w nowszych badaniach przeprowadzonych wśród wykwalifikowanych sportowców  nie zaobserwowano wpływu suplementacji l-argininą na moc, wydolność beztlenową czy też stężenie tlenku azotu. Nie stwierdzono również wpływu tego aminokwasu na poprawę wytrzymałości czy wydajności sportowców wytrzymałościowych. Natomiast już trzy miesięczne podawanie argininy, skutkowało znacznym obniżeniem tętna oraz zużycia tlenu w odpowiedzi na wysiłek fizyczny.

Skutki uboczne długotrwałej suplementacji L-argininy

Długotrwała suplementacja tym aminokwasem jest niebezpieczna dla zdrowia. Nadmiar L-argininy w organizmie powoduje nadmierne wytwarzanie tlenku azotu. To niestety zmienia jego korzystne działanie na bardzo szkodliwe. Prowadzi miedzy innymi do wzrostu ciśnienia krwi. Zmniejsza również elastyczność ścian naczyń krwionośnych. Może prowadzić do przerostu lewej komory serca oraz znacznego obniżenia wydajności mięśnia sercowego. Ponadto zwiększa ryzyko wystąpienia zawału mięśnia sercowego. Nadmiar L-argininy może też przyczynić się do:

  • Znacznego obniżenia odporności (zwiększenie podatności na infekcje),
  • Nasilenia problemów gastrycznych,
  • Włóknienia nerek,
  • Podrażnień i zwiększonej suchość skóry.

f-activlab-arginine-3-128-tab L-arginina- właściwości, dawkowanie i wpływ na organizm

Największy wybór odżywek i suplementów
Kliknij i sprawdź najniższe ceny!

Zalecane dawki L-argininy

Lekarze zalecają, aby dzienne spożycie L-argininy przez zdrowe osoby dorosłe mieściło się w granicach od 0,4 do 6 gram na dobę. Szacuje się, że dzienne spożycie tego aminokwasu, wraz ze  zdrową, zbilansowaną dietą wynosi od 3 do 6 g na dobę. Można wiec spokojnie przyjąć, że pokrywamy dzienne zapotrzebowanie na L-argininę bez dodatkowych suplementacji.

Suplementy z L-argininą

Na rynku znajdziemy zarówno suplementy zawierające tylko L-argininę lub też alfa-ketoglutaran argininy, jak również suplementy dodatkowo wzbogacane w witaminy i składniki mineralne. Wiodący producenci suplementów diety zalecają, przyjmowanie argininy zarówno przed jak i po treningu oraz przed snem. Dawki sugerowane przez producentów wahają się od trzech do piętnastu gram na dobę. A więc, są kilkukrotnie wyższe od bezpiecznego dziennego spożycia l-argininy sugerowanego przez lekarzy dla zdrowych osób dorosłych.

Każdy sportowiec marzy o jak najlepszych wynikach i zwiększeniu swoich możliwości na treningach i zawodach. W dzisiejszych czasach mamy do pomocy całą rzesze odzywek i suplementów wspomagających nas w naszych dążeniach. Duża dawka L-argininy, zastosowana jednorazowo, daje nam widoczne efekty. Niestety długotrwałe stosowanie tego aminokwasu nie przyniesie nam zbyt wielu pozytywów, a wręcz przeciwnie – może być bardzo szkodliwe.

 

Komentarze