Likopen: właściwości lecznicze, źródła, przyswajanie

Likopen: właściwości lecznicze, źródła, przyswajanie
5 (100%) 5 votes

Likopen to czerwony barwnik znajdujący się w największych ilościach w poddawanych obróbce termicznej pomidorach, jednak można go również znaleźć w kilku innych produktach. Z uwagi na fakt, iż zaliczany jest on do grona bardzo silnych przeciwutleniaczy, to powinien stanowić nieodłączny element naszej codziennej diety. Likopen nadaje niektórym owocom i warzywom charakterystyczną czerwoną barwę, jednak najważniejsze jest to, iż neutralizuje on działanie wolnych rodników, które odpowiadają za szybszy proces starzenia się organizmu oraz rozwój niebezpiecznych nowotworów. Jakie jeszcze cenne dla zdrowia właściwości płyną ze spożycia likopenu, w jakich produktach spożywczych można go znaleźć i co jeszcze warto wiedzieć o tym antyoksydancie?

Likopen w walce z nowotworami

Jak zostało wspomniane powyżej likopen to bardzo silny przeciwutleniacz, który pomaga usunąć z organizmu szkodliwe wolne rodniki odpowiedzialne nie tylko za szybszy proces starzenia się skóry, ale również za rozwój bardzo niebezpiecznych nowotworów. Regularne spożycie i to w dużych ilościach likopenu może zmniejszyć ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory a w szczególności na raka prostaty (co zostało udowodnione licznie przeprowadzonymi badaniami), dlatego też panowie powinni sięgać po produkty bogate w ten składnik tak często, jak to tylko możliwe i to już od najmłodszych lat. Z antynowotworowych właściwości likopenu skorzystać mogą również kobiety, ponieważ wspomniany antyoksydant zmniejsza ryzyko zachorowania na raka szyjki macicy, czyli bardzo poważną chorobę, która w najgorszym przypadku może nawet doprowadzić do śmierci.

Likopen w trosce o serce

Likopen wpływa niezwykle korzystnie na nasz układ krwionośny, ponieważ w skuteczny sposób zmniejsza ryzyko wystąpienia niebezpiecznych chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak np. zawał serca czy też udar. Dosyć istotne jest również to, iż likopen pomaga zahamować syntezę cholesterolu, usuwając tym samym z krwi jego złą frakcję, co w efekcie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia miażdżycy.

Pozostałe właściwości likopenu

Regularne spożycie likopenu odbija się niezwykle pozytywnie na stanie naszych kości, ponieważ wspomniany antyoksydant wykazuje działanie ochronne przed nadmierną utratą tkanki kostnej, zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia w przyszłości osteoporozy. Warto również wiedzieć o tym, iż likopen ochrania skórę przed niekorzystnym działaniem promieni słonecznych a w szczególności przed rozwojem czerniaka, czyli niebezpiecznego raka skóry, który w wielu przypadkach nie daje zbyt dobrych rokowań.

W jakich produktach spożywczych można znaleźć likopen?

Najlepszym źródłem likopenu są oczywiście pomidory, jednak niestety nie wszystkie, ponieważ jedynie te, które dojrzewają w pełnym słońcu. Oczywiście pomidory uprawiane pod folią lub w szklarni mogą zawierać nieznaczne ilości likopenu, jednak jest to nieco za mało, aby taki produkt wpłynął korzystnie na nasze zdrowie. W świeżych pomidorach można znaleźć do około 20 mg likopenu (na 100 g produktu), jednak poddając pomidory obróbce termicznej, wartość ta zwiększa się nawet kilkukrotnie.

Z tego też względu, aby cieszyć się niezwykłymi właściwościami opisywanego przeciwutleniacza, z pomidorów najlepiej przygotowywać przepyszne zupy, koncentraty, sosy oraz ketchupy. Jeśli chodzi natomiast o pozostałe źródła likopenu, to można go również znaleźć w takich produktach spożywczych jak arbuzy, czerwone grejpfruty, czerwona papryka oraz morele. Sięgając jednak po te produkty, należy mieć świadomość tego, iż w porównaniu do pomidorów nie zawierają one zbyt dużych ilości cennego przeciwutleniacza.

f-solgar-saw-palmetto-opuncja-i-likopen-50-kaps Likopen: właściwości lecznicze, źródła, przyswajanie

Likopen
Kliknij i sprawdź ceny!

Przyswajanie likopenu

Jak zostało wspomniane powyżej, największe ilości likopenu znajdują się w pomidorowych przetworach, ponieważ ten cenny antyoksydant uwalnia się pod wpływem działania wysokiej temperatury. Jeśli chodzi natomiast o przyswajalność likopenu, to aby była ona jak największa, nie należy zapominać o zdrowych tłuszczach.

Co to jednak oznacza? Podczas przygotowywania przetworów z pomidorów (sosów, ketchupu, przecierów, zupy), należy do nich dodać niewielką ilość ulubionego oleju lub oliwy z oliwek. Warto również wiedzieć o tym, iż likopen bardzo dobrze wchłania się do organizmu wtedy, gdy spożywany jest tuż po podgrzaniu, dlatego też częściej należy sięgać po gorącą zupę pomidorową oraz sos niż po ketchup i inne zimne przetwory.

Domowy ketchup bogaty w likopen

Składniki:

  • 2 kg pomidorów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 duża cebula,
  • 1 papryczka chili,
  • po 4 łyżeczki oleju rzepakowego i cukru,
  • 6 łyżeczek octu jabłkowego,
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Pomidory wrzucić do garnka zalać wrzącą wodą a po upływie kilku minut ściągnąć z nich skórkę (można je wcześniej przelać zimną wodą, aby skórka łatwiej schodziła). Tak przygotowane pomidory pokroić na ćwiartki, usuwając twarde szypułki oraz gniazda nasienne. Miąższ, który pozostanie pokroić na mniejsze kawałki i zagotować. Do gotujących się pomidorów wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony w plasterki czosnek oraz pozbawioną pestek papryczkę chili.

Po upływie kilku minut do garnka dodać cukier, oliwę i ocet winny, doprawiając solą oraz pieprzem, oraz gotując całość przez 10 minut. Po upływie tego czasu zawartość garnka bardzo dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji i gotować ponownie przez 40 minut, aby odparować nadmiar wody. Przygotowany ketchup można od razu spożyć, jednak można go również przełożyć do wyparzonych słoików (należy je zapasteryzować, aby ketchup się nie zepsuł). Taki domowy ketchup nie zawiera żadnych chemicznych dodatków za to stanowi świetne źródło cennego dla zdrowia likopenu.

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Zupa ze świeżych, sezonowych pomidorów, które dojrzewały w pełnym słońcu to najlepszy sposób na to, aby organizm otrzymał niezbędną dawkę cennego dla zdrowia likopenu.

Składniki:

  • 1 kg pomidorów,
  • po 1 łyżeczce cukru i soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 1 mała cebula,
  • 0,5 wywaru drobiowego lub jarzynowego,
  • 100 g makaronu (najlepiej pełnoziarnistego),
  • 2 łyżki śmietany 18%

Sposób przygotowania:
Pomidory opłukać pod bieżącą wodą, pokroić je na mniejsze kawałki oraz wrzucić do garnka. W małym rondelku zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodając ją następnie do pomidorów. Całość zagotować i dusić pod przykryciem przez około 60 minut. Po upływie tego czasu zawartość garnka przelać przez sitko, przecierając dokładnie przy pomocy drewnianej łyżki tak, aby na sicie pozostała tylko skóra oraz pestki.

-*Do tak przygotowanego pomidorowego przecieru wlać bulion, doprawiając całość solą, pieprzem i cukrem. W międzyczasie można ugotować makaron. Zupę należy zagotować, dodając do niej śmietanę oraz podając z przygotowanym wcześniej makaronem.