Odkryj korzyści diety low-carb. Zalety diety węglowodanowej
Dieta Low-Carb – niskowęglowodanowa
Dieta niskowęglowodanowa cechuje się niskim spożyciem słodkich pokarmów i węglowodanów, takich jak makaron i chleb. Zamiast tego, osoby na diecie low-carb spożywają duże ilości białka, naturalnych tłuszczów, produktów pełnoziarnistych i warzyw.
Badania wykazują, że diety niskowęglowodanowe powodują utratę wagi, poprawiają markery zdrowotne, a prawie każdy zna kogoś, kto z powodzeniem ją stosuje. Nie ma nawet potrzeby liczenia kalorii i spożywania specjalnych, drogich produktów. Dlaczego więc dieta low-carb wywołuje tyle kontrowersji?
Wprowadzenie do diety low-carb
Dieta niskowęglowodanowa oznacza, że spożywasz mniej węglowodanów i więcej tłuszczów. Inne nazwy diety low-carb to dieta wysokotłuszczowa lub dieta keto.
Od dziesięcioleci wmawiano nam, że tłuszcz jest szkodliwy dla naszego zdrowia. Tymczasem produkty o niskiej zawartości tłuszczu, często bogate w węglowodany, zalały ostatnio sklepowe półki. Stanowiło to poważny błąd, który zbiegł się w czasie z początkiem epidemii otyłości.
Badania wykazują, że nie ma powodu, aby obawiać się naturalnie występujących tłuszczów. Można powiedzieć, że tłuszcz jest naszym przyjacielem. W diecie o niskiej zawartości węglowodanów minimalizujesz spożycie cukrów i skrobii. Możesz spożywać pyszne potrawy i cieszyć się utratą wagi.
W jaki sposób działa? Kiedy unikasz cukru i skrobii, poziom cukru we krwi ulega stabilizacji. Wyrównuje się tez poziom insuliny, odpowiedzialnej za magazynowanie tłuszczu. Dzięki stabilniejszym hormonom, zwiększa się spalanie tłuszczu w naszym ciele. Poza tym, szybciej stajemy się syci, zjadamy mniej, a nasza masa spada.
Badania dowodzą, że dieta o niskiej zawartości węglowodanów ułatwia chudnięcie i kontrolowanie poziomu cukru we krwi.
Podstawy
To jedz: mięso, ryby, jaja, warzywa i naturalne tłuszcze (jak masło).
Unikaj: Cukrów i produktów skrobiowych (chleba, makaronu, ryżu, fasoli i ziemniaków).
Jedz kiedy jesteś głodny, aż do uczucia sytości. Nie musisz liczyć kalorii ani ważyć żywności. Zapomnij też o przetworzonych produktach o niskiej zawartości tłuszczu.
Poniżej znajdują się przykłady tego, co możesz jeść.
Dieta low-carb – przeciwwskazania
Większość z nas może rozpocząć stosowanie diety niskowęglowodanowej bez żadnego przygotowania. Powinieneś jednak skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, jeśli:
- Przyjmujesz lekarstwa na cukrzycę, np. insulinę.
- Przyjmujesz lekarstwa na wysokie ciśnienie tętnicze.
- Karmisz piersią.
Jeśli nie należysz do żadnej z tych grup, możesz śmiało przejść na dietę niskowęglowodanową.
Dieta low carb – co jeść?
- Mięso. Każdego typu: wołowina, wieprzowina, jagnięcina, dziczyzna, drób, itd. Zjadaj tłuszcz z mięsa a także skórę z kurczaka. Jeśli to możliwe, wybieraj mięso organiczne i z wolnego wybiegu.
- Ryby i owoce morza: wszystkie rodzaje: tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela, sardynki i śledzie. Unikaj panierowania.
- Jaja: wszystkie rodzaje: gotowane, smażone, jajecznica, omlety itd. Wybieraj jajka organiczne.
- Tłuszcz naturalny. Sosy o wysokiej zawartości tłuszczu. Korzystanie z masła i śmietany do gotowania może poprawić smak potraw i szybciej przyniesie uczucie sytości. Wypróbuj sos berneński i holenderski. Dobrym wyborem jest też oliwa z oliwek i olej kokosowy.
- Warzywa, które rosną nad ziemią: kalafior, brokuły, kapusta, brukselka, jarmuż, szpinak, szparagi, cukinia, bakłażan, oliwki, pieczarki, ogórek, sałata, awokado, cebula, papryka, pomidory itd.
- Produkty mleczarskie. Zawsze wybieraj pełnotłuste opcje, jak prawdziwe masło, śmietanę (40% tłuszczu), kwaśną śmietanę, jogurt grecki/turecki i pełnotłuste sery. Nie przesadzaj z regularnym i odtłuszczonym mlekiem, ponieważ zawiera mało tłuszczu i więcej cukru mlecznego. Unikaj smakowych, słodzonych i niskotłuszczowych wyrobów.
- Orzechy. Świetne jako przekąska (z umiarkowaniem) zamiast popcornu, cukierków czy chipsów.
- Jagody. Z umiarem. Świetne z bitą śmietaną.
Dieta low-carb – jakich produktów unikać?
- Unikaj słodkich napojów bezalkoholowych, słodyczy, soków, napojów sportowych , czekolady, ciast, bułeczek, wypieków, lodów, płatków śniadaniowych. Używaj też jak najmniej słodzików.
- Chleba makaronu, ryżu, ziemniaków, frytek, chipsów ziemniaczanych, płatków owsianych, musli itd.Staraj się też unikać produktów pełnoziarnistych – fasola i soczewica mają dużo węglowodanów. Umiarkowane ilości warzyw korzeniowych mogą być dobre.
- Margaryna to przemysłowa imitacja masła o nienaturalnie wysokiej zawartości tłuszczów omega-6. Nie ma korzyści zdrowotnych, nie najlepiej też smakuje. Statystycznie związana z astmą, alergiami i innymi chorobami zapaleniowymi.
- Piwo. Chleb w płynie. Pełne szybko wchłaniających się węglowodanów. Jeśli masz ochotę na piwo to wybierz te o niskiej zawartości węglowodanów.
- Owoce: unikaj słodkich owoców o bardzo dużej zawartości cukru. Owoce spożywaj raz na jakiś czas. Traktuj owoce jako naturalną formę cukierków.
Uważaj! Bądź sceptyczny/a wobec specjalnych produktów o obniżonej zawartości węglowodanów. Często zdarza się, że mają więcej węglowodanów niż zwykłe produkty – uważaj więc na kreatywny marketing.
Czytaj uważnie etykiety produktów, które wybierasz podczas zakupów. Nie nabieraj się na fałszywe oznaczenia na opakowaniach – pamiętaj, to co najważniejsze, jest napisane małym druczkiem!
Odżywka białkowa
Kliknij i sprawdź ceny!
Dieta low-carb – co pić?
Najlepiej napoje niezawierające cukru.
- Wodę
- Wodę z cytryną
- Herbatę
- Kawę
- Niesłodzone napoje
- Wino
- Wodę kokosową
- Sok warzywny (czytaj jednak skład)
- Mleko
Unikaj soków owocowych, piwa, izotoników z cukrem, napojów energetycznych, wód smakowych, mrożonych herbat i gotowych shake’ów.
Korzyści diety low-carb
Utrata wagi
Większość z nas zacznie chudnąć po zmniejszeniu liczby spożywanych węglowodanów.
Cofnięcie cukrzycy typu 2
Sieta low-carb normalizuje poziom cukru we krwi, dzięki temu może odwrócić skutki cukrzycy typu 2. Może być też pomocna w walce z cukrzycą typu 1.
Uspokaja żołądek
Mniej węglowodanów równa się spokojniejszy żołądek, mniej (lub nie) gazów, mniej zaparć, bóli itp. Dla sporej części ludzi jest to największa zaleta diet niskowęglowodanowych, a pierwsze pozytywne efekty zauważają już po kilku dniach jej stosowania.
Zmniejsza ochotę na cukier
Masz problem z opanowaniem się przed jedzeniem słodyczy, nawet wtedy gdy próbujesz minimalizować ich spożycie? Wielu ludzi ma tak samo jak ty. Dieta low-carb zwykle zmniejsza łaknienie na cukier, a niekiedy w ogóle je eliminuje.
Inne korzyści diety low-carb:
- Normalizuje ciśnienie krwi.
- Zmniejsza trądzik.
- Pomaga w migrenach i epilepsji.
- Wzmaga wytrzymałość fizyczną.