Olej z czarnuszki dla zdrowia i urody – sprawdź właściwości i zastosowanie!

Olej z czarnuszki i sama czarnuszka zdobywa sobie ostatnio ogromną popularność. I to zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce a także medycynie naturalnej. Czarnuszka o dźwięcznej łacińskiej nazwie Nigellae Sativae to roślina rosnąca dziko w basenie Morza Śródziemnomorskiego oraz Azji. W Polsce pojawia się w pierwszych materiałach pisanych już w XVI w. W codziennym stosowaniu, najprościej używać czarnuszki właśnie w postaci oleju.

Właściwości odżywcze i zdrowotne oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Bogactwo odżywczych składników stawia ten produkt na samej górze listy niezbędnych, domowych produktów spożywczych. Olej z czarnuszki przede wszystkim zawiera:

  • nienasycone kwasy tłuszczowe : omega-3, omega-6, omega-9
  • witaminę A, E, F, B1, B3, B6
  • beta-karoten
  • sterole
  • biotynę
  • białka, osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów
  • węglowodany
  • mikroelementy:cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód, potas
  • przeciwutleniacze: flawonoidy i saponiny
  • olejek eteryczny zawierający m.in. tymochinon, limonen, karwakrol, karwon i in.

Zawarty w oleju z czarnuszki tymochinon to składnik decydujący o niezwykłości tego produktu. Dzięki niemu olej z czarnuszki wykazuje działanie:

  • przeciwzapalne, porównywalne z aktywnością aspiryny
  • przeciwbólowe
  • ochronne dla nerek i wątroby
  • przeciwnowotworowe

Przeciwnowotworowe działanie oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki nie tylko hamuje rozwój komórek nowotworowych, ale i potrafi uśmiercać komórki rakowe jelita grubego, białaczki, raka piersi oraz innych nowotworów. Z całą pewnością zmniejsza żywotność komórek raka wątroby oraz komórek raka płuc, a jednocześnie nie uszkadza zdrowych komórek. Aktywność ta jest zasługą właśnie tymochinoru, składnika oleju. Warto jednak pamiętać, że właściwości przeciwnowotworowe posiada wyłącznie nierafinowany olej z czarnuszki tłoczony na zimno


Olej z czarnuszki
Kliknij tutaj i sprawdź ceny!

Olej z czarnuszki a układ pokarmowy

Olej z czarnuszki pomaga łagodzić dolegliwości żołądkowe;

Badania potwierdziły, że olej z czarnuszki niezwykle skutecznie pomaga w zwalczaniu Helicobacter pylori , czyli tak często występujących we współczesnym społeczeństwie wrzodów żołądka i jest to pomoc na poziomie innych skutecznych leków, czy nawet antybiotyków. Olej z czarnuszki wywołuje wzrost ilości mucyny znajdującej się w błonie śluzowej żołądka, tym samych chroniąc go przed negatywnym działaniem kwasów żołądkowych. Posiada też wyraźne łagodzące działanie w przypadku refluksu.

Olej z czarnuszki a cholesterol i cukier

Olej z czarnuszki znacząco obniża poziom glukozy, prolaktyny oraz trójglicerydów i cholesteroli we krwi. Tym samym przeciwdziała powstawaniu miażdżycy oraz pozostałych chorób układu sercowo-naczyniowego. Chroni organizm przed zawałem oraz chorobą niedokrwienną serca. A obniżając poziom glukozy we krwi zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 2. Wykazuje też właściwości ochronne trzustki, pomagając w jej regeneracji i proliferacji.

Przeciwpasożytnicze działanie oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki wykazuje działanie przeciwtasiemcowe, stwierdzono to podczas opieki nad dziećmi chorującymi na tasiemczycę. Podobnie skuteczna była kuracja olejem z czarnuszki u osób zakażonych przywrą. Olej okazał się skuteczny nie powodując jednocześnie skutków ubocznych. Olej z czarnuszki poprawił jednocześnie działanie układu immunologicznego, który radził sobie z owsikami, blastocytozą czy włośniem. Stwierdzono, że w tym ostatnim przypadku olej z czarnuszki jest skuteczniejszy od oleju czosnkowego.

Olej z czarnuszki a alergie

Olej z czarnuszki posiada również właściwości łagodzenia objawów związanych z różnego rodzaju alergiami. Pomaga w leczeniu kataru alergicznego, astmy oskrzelowej czy egzemy atopowej. Czarnuszka, tak jak witamina C posiada właściwości antyhistaminowe. Zachęcające osiągnięcia uzyskano zwłaszcza u dzieci, one najlepiej zareagowały na kurację olejem z czarnuszki. Trzeba jednak pamiętać, że wszystkie badania oddziaływania poszczególnych roślin są  wykonywane na niewielkich grupach osób, stąd zawsze należy traktować je jako badania eksperymentalne.

Olej z czarnuszki w kosmetyce

Olej z czarnuszki używany zewnętrznie wykazuje skuteczność w łagodzeniu zmian skórnych w rodzaju: trądzika, zapalenia skóry, grzybicy skóry, łupieżu, liszaju, wysypek, zmian spowodowanych zakażeniem bakteryjnym i poparzeniami słonecznymi. Olej również przyspiesza gojenie się ran i podrażnień. Poprawia również kondycję skóry, szczególnie suchej poprzez działanie nawilżające. Dzięki zawartości antyoksydantów opóźnia starzenie się skóry, a przy cerze tłustej zapobiega jej błyszczeniu. Olej z czarnuszki stosuje się również przy terapii aromatycznej. Ma tam działanie wyciszające, łagodzące stres i zaburzenia snu.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.