Oliwa z oliwek w kuchni i kosmetyce
Oliwa z oliwek to produkt idealny. Obok spaghetti to właśnie oliwa z oliwek najbardziej kojarzy się z włoską kuchnią. W naszym kraju zdobywa sobie od kilku lat uznanie i coraz częściej pojawia się w polskich domach. Oliwa z oliwek znalazła zastosowanie zarówno w kuchni jak i w kosmetyce. Docenia się ją za właściwości odżywcze i zdrowotne.
Według greckiej mitologii drzewo oliwne podarowała ludziom Atena, a gałązka drzewa oliwnego stała się symbolem religijnym. Oliwa z oliwek stała się podstawowym składnikiem codziennego menu i to wcale nie do smażenia jak dzisiaj. W oliwie moczy się chleb, oliwa służy do macerowania, konserwowania, pokreślenia smaku.
Skąd się bierze oliwa?
Drzewo oliwkowe jest długowieczne, dożywa nawet 2000 lat i przez cały ten okres może wydawać owoce.Oliwki, owoce drzewa oliwkowego zbiera się jesienią. Zebrane oliwki miażdży się razem z pestkami i tłoczy z nich sok. Pozyskany sok należy odwirować z wody i przefiltrować. W ten sposób otrzymuje się czystą oliwę. Z każdej 1/2 tony oliwek powstaje ok. 57 l oliwy.
Oliwa może przybierać różne kolory, może być żółta, jasna i słomkowa, może być zielona. Smak i zapach oliwy zależą od gatunku oliwek, chociaż najczęściej miesza się kilka gatunków.
Rodzaje oliwy z oliwek
Rodzaje oliwek zależą od kilku czynników:
- rodzaju gleby
- lokalnych warunków klimatycznych
- stopnia dojrzałości owoców
- techniki zbierania owoców
- techniki tłoczenia owoców
To kwasowość oliwy decyduje o typie i wartości oliwy.
- Oliwa extra virgin
Oliwa z oliwek extra virgin to najwartościowsza, najwyższej jakości oliwa. Uzyskuje się ją podczas pierwszego tłoczenia na zimno. Ma zielonkawy kolor i gęstą konsystencję. Ponieważ ma najwięcej składników odżywczych zaleca się spożywanie jej w stanie surowym, jako dodatek do sałatek, pieczywa, wszelkiego rodzaju warzyw. Jej poziom kwasowości wynosi poniżej 0,8%.
- Oliwa virgin
Oliwa z oliwek virgin także pochodzi z pierwszego tłoczenia. Jej poziom kwasowości waha się pomiędzy 0,08-2% W polskich sklepach dostępna jest stosunkowo rzadko, a nadaje się najlepiej do smażenia, gotowania, można spożywać ją także na surowo.
- Oliwa lampante
Oliwa z oliwek lampante jest już produktem rafinowanym, podgrzewanym. Wskutek tego procesu oliwa traci swój charakterystyczny zapach i smak, traci też polifenole i witaminy. Do sprzedaży miesza się ją w różnych proporcjach z oliwą extra virgin lub oliwą virgin.
- Oliwa z wytłoczyn oliwnych
Oliwa z wytłoczyn oliwnych w sprzedaży nosi dodatkowe określenie sansa, orujo lub pomace. Tego rodzaju oliwa traktowana jest jako produkt najniższej jakości wśród rodziny oliwnej, ponieważ otrzymuje się ją w procesie ponownego tłoczenia pozostałości po pierwszym tłoczeniu oliwek. Często dodaje się do niej substancji chemicznych. Oliwa z wytłoczyn poddana jest rafinacji, dzięki temu nadaje się do spożycia.
Właściwości zdrowotne oliwy z oliwek
Właściwości odżywcze i zdrowotne oliwy doceniane są od setek lat. Prowadzone na temat oliwy badania wykazują, że to jej zawdzięczają swoją szczupłą sylwetkę i urodę Włoszki. Oliwa z oliwek:
- nie zawiera cholesterolu – jako produkt pochodzenia roślinnego
- zawiera jedno i wielonasycone kwasy tłuszczowe zapobiegające rozwojowi miażdżycy
- obniża poziom złego cholesterolu
- podnosi poziom dobrego cholesterolu
- obniża ciśnienie krwi
- kwas oleinowy zawarty w oliwie chroni przed astmą i niektórymi alergiami
- pomaga w leczeniu: kamicy żółciowej, nieżycie i wrzodach żołądka
- pomaga w zaparciach
- zawarte w oliwie polifenole wiążą wolne rodniki
- wzmacnia błony komórkowe
- przeciwdziała starzeniu się
- działa przeciwzakrzepowo
- jest bogata w witaminy: A,E,D,K
- oliwa pomaga w oczyszczaniu organizmu i pozbyciu się z niego toksyn
- wzmacnia kości
- zmniejsza łaknienie
Oliwa z oliwek
Kliknij i sprawdź ceny!
Oliwa z oliwek w kosmetyce
Oliwa z oliwek ma zastosowanie nie tylko w kuchni. Już w czasach starożytnych wykorzystywano ją do leczenia drobnych urazów (na ciepło) i leczenia drobnych ran. Oliwą nacierało się ciało, masowało przy jej pomocy zwichnięte kończyny. Ciepła oliwa stosowana była do okładów łagodzących bóle reumatyczne. Dzisiaj podobnie oliwa z oliwek wykorzystywana jest z powodzeniem w kosmetyce jako sposób na konserwowanie kosmetyków lub jako kosmetyk w czystej postaci. Oliwa z oliwek systematycznie wmasowywana w skórę twarzy czyni ją promienną, gładką i elastyczną. Podgrzana oliwa likwiduje zgrubienia na łokciach i leczy łamliwość paznokci. Oliwę z oliwek można też wykorzystać do kompresu na włosy lub tylko na ich końcówki.
Z oliwy wytwarza się też mydło, balsamy do ciała, delikatne produkty do prania, szczególnie do prania odzieży niemowlęcej.
Oliwa z oliwek w kuchni
Trudno sobie byłoby wyobrazić kuchnię śródziemnomorską bez oliwy z oliwek. Rzadko która potrawa jej nie potrzebuje. Nawet do wypieku ciast dodaje się do niego oliwy. Jeżeli jakieś danie nie potrzebuje oliwy do jego przygotowania to i tak na końcu gotową już potrawę polewa się strużką oliwy. Oliwę z oliwek stosuje się do dań surowych, pieczonych i gotowanych, chociaż najwięcej walorów zdrowotnych zachowuje oliwa surowa.