Owoce egzotyczne na polskich bazarach
Wyjeżdżając za granicę bardzo często jednym z punktów programu zwiedzania jest wizyta na egzotycznych dla nas bazarach czy giełdach, gdzie na niekończących się straganach leżą kolorowe, nieznane nam owoce i warzywa. Najczęściej nie znając ich przeznaczenia boimy się nawet spróbować ich smaku. Od wielu lat część z tych egzotycznych owoców pojawia się na naszych rodzimych bazarach. Z wieloma z nich warto się bliżej zapoznać, by urozmaicić monotonny często jadłospis i poznać nieznane nam wcześniej smaki.
Owoce egzotyczne pełne smaku
Owoce egzotyczne nie powinny już budzić ani zdziwienia a tym bardziej obawy. Uzupełniając nimi codzienną dietę dostarczamy organizmowi wielu składników odżywczych lub wzbogacamy nimi jadłospis. Bogactwo witamin i minerałów jaka w nich tkwi, wzbogaci każdy posiłek. Kupując owoce egzotyczne warto jednak wcześniej zapoznać się z ich optymalną, dojrzałą wersją. Bardzo często bowiem zrywa się je jeszcze gdy są niedojrzałe, by przetrzymały podróż więc do sklepów trafiają niby dojrzałe, ale pozbawienie ich słońca w tym ostatnim stadium zubaża ich smak i pozbawia wielu walorów odżywczych. Dlatego zanim dokona się zakupu warto wiedzieć z czym ma się do czynienia.
Kaki
Najczęściej owoc ten spotyka się w polskich sklepach pod tą właśnie nazwą, chociaż właściwszą jest hurma, sharon czy persymona. Kaki jest właściwie jagodą drzewa hurmy. Kaki jest zwykle wielkości jabłka o pomarańczowej dość grubej skórze. Wyglądem przypomina pomarańczowego pomidora. Jego skórka jest gładka i błyszcząca, a co najważniejsze jadalna. Wewnątrz znajduje się miąższ o galaretowatej konsystencji i fantastycznym słodkim smaku, pod warunkiem oczywiście, że jest dojrzały i poleży trochę od momentu zerwania. Kaki do jedzenia nie wymagają żadnych polepszaczy, wystarczy je pokroić na cząstki i razem ze skórką zjeść. Można dodać je do wytrawnej sałatki, której dostarczą słodyczy, ugotować sos do lodów czy zalać galaretką. Kaki zawierają sporą ilość witaminy C i beta-karotenu.
Mango
Kolejnym z grupy owoców egzotycznych jest mango. Mango jest skarbnicą witaminy C, dlatego powinno się go zjadać szczególnie w okresie zimy i przesilenia wiosennego. Posiada też witaminę A, która oddziałuje niezwykle korzystnie na wzrok i witaminę E, zwaną czasem witaminą młodości ponieważ nadaje skórze elastyczność i blask. Mango zawiera również potas i magnez działające kojąco na układ nerwowy oraz pracę serca i mózgu.
Mango dostępne w polskich sklepach występują w kilku kolorach w zależności od odmiany tego owocu. Najczęściej ma kształt wydłużony o zielonkawym, żółtawym a w miarę dojrzewania złocistym i czerwonym odcieniu. Skórka jest jadalna, chociaż najczęściej się ją wyrzuca. Wewnątrz znajduje się pomarańczowy miąższ, niezwykle soczysty i duża eliptyczna pestka. Mango zjada się w stanie surowym, można używać go również do ciast, galaretek czy sosów. Mango posiada właściwości:
- przeciwdrobnoustrojowe
- przeciwwirusowe
- przeciwzapalne
- przeciwbólowe
- przeciwcukrzycowe
- zapobiega rozwojowi miażdżycy
Mango zawiera również:
- cukier
- białko
- błonnik
- minerały
- beta-karoten
- witaminy: C,PP,B
Granat
Jeden z najpopularniejszych owoców egzotycznych. Może przyjmować kolor czerwony, brunatny, fioletowy. W twardej kolorowej łupinie znajdują się czerwone kuleczki o białych również jadalnych pestkach. Kuleczki słodkie, nieco cierpkie i soczyste zjada się w całości lub wyciska się z owocu sok. Można wyjadać je z wnętrza łupiny łyżeczką, ale najlepiej przekrojony na pół owoc, położyć na dłoni z rozłożonymi palcami i drewnianą łyżką wybijać słodkie kuleczki do naczynia. Całą operację najlepiej jest wykonać nad kranem. Granat jest doskonałym dodatkiem do sałatek słodkich i wytrawnych, wspaniale smakuje w serniku na zimno czy pod galaretką.
Granat to od kilku lat najbardziej obok avocado polecany owoc przez medycynę naturalną, zawiera bowiem mnóstwo odżywczych składników|:
- kwasy organiczne
- wapń
- żelazo
- potas
- fosfor
- witaminę C
- polifenole
Granat posiada właściwości:
- jest cenionym antyoksydantem
- wzmacnia układ sercowo-naczyniowy
- obniża poziom cholesterolu
- zapobiega starzeniu
- zapobiega demencji
- posiada właściwości przeciwwirusowe
- posiada właściwości przeciwzapalne
- chroni przed bakteriami i wirusami
Marakuja
Marakuja to niewielki, okrągły owoc egzotyczny zwany też męczennicą jadalną. Skóra żółtopomarańczowa lub fioletowa zawiera pomarańczowoczerwony lub fioletowy miąższ z drobnymi pestkami. Miąższ zjada się razem z pestkami lub przeciera się go przez sitko. Marakuję można wykorzystać jako sos do ciast i deserów, można dodać go do koktajli, lodów czy jogurtu. Marakuja posiada ponad 30% soku, a w nim witaminę C, beta-karoten, witaminy z grupy B, a także wapń i żelazo.
Rambutan
Rambutan to niezwykle oryginalny owoc egzotyczny o wielkości znanej nam dobrze śliwki. Twardą skórkę pokrywa ogromna ilość miękkich włosków, które mogą przybierać kolor czerwony, żółty lub pomarańczowy. Wewnątrz znajduje się przezroczysty i słodki, pachnący miąższ, który wyjada się łyżeczką. Rambutan zjada się na surowo lub dodaje do sałatek, deserów a nawet mięsa. Rambutany najlepiej zjeść bezpośrednio po zerwaniu, nie nadają się do długiego przechowywania. Owoce są bogate w witaminę B12 i C.